Αυτοί μετρούν κέρδη και ζημιές, εμείς μόνο καταστροφές…

Τις τελευταίες μέρες στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία καθώς και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου (Λακωνία, περιοχή  Ξυλόκαστρου, Αρκαδία) ο λαός έζησε με τραγικό τρόπο όχι μόνο μια πρωτοφανή νεροποντή αλλά και τις πιο απάνθρωπες συνέπειες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που για χάρη του κέρδους των λίγων θυσιάζει όχι μόνο τους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά αγαθά του λαού αλλά και αυτή την ίδια τη ζωή και την προστασία των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές.

Τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις, οι Δήμοι, η Περιφέρεια και η ΕΕ σαν κεντρικός ενορχηστρωτής έδειξαν παντελή αδιαφορία για σοβαρά έργα υποδομής που θα προστάτευαν το λαό από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αντίθετα έδειξαν μεγάλη σπουδή στην εξυπηρέτηση των μεγάλων κατασκευαστικών συμφερόντων που θησαυρίζουν κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για έργα άχρηστα, υπερκοστολογημένα, προορισμένα κυρίως για τις ανάγκες της κερδοφορίας των μεγάλων εταιρειών, χωρίς να υπολογίζουν την ποιότητα ζωής του λαού, την οικολογική ισορροπία και τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

Δημιούργησαν έτσι ένα καθεστώς ασυδοσίας για τα μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα που χωρίς να βάλουν φράγκο από την τσέπη τους και χαρατσώνοντας τον κοσμάκη με υπέρογκα διόδια έφτιαξαν δρόμους που γκρεμίζονται στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία, τσιμέντωσαν ρέματα, μπάζωσαν χειμάρους, αδιαφόρησαν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της εκτέλεσης των έργων και το μόνο που δείχνουν να νοιάζονται είναι οι ημερομηνίες παράδοσης. Γιατί αυτό ακριβώς γίνεται με τη ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή της Εθνικής Οδού και του Περιμετρικού της Καλαμάτας.

Πιστοί σ’ αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης» που ιεραρχεί το κέρδος η πολιτική εξουσία (κεντρική και τοπική) και η ΕΕ επιβάλουν σαν προτεραιότητα τα φαραωνικά και ανούσια έργα βιτρίνας επιβάλλοντας την αντίληψη ότι η πόλη πρέπει να είναι τουριστικό καταναλωτικό ντεκόρ με τον κόσμο που ζει και εργάζεται στις γειτονιές να είναι αόρατος και εκτός πλάνου, χωρίς δικαιώματα και ανάγκες, και τον κόσμο της υπαίθρου εκτεθειμένο στην πρώτη νεροποντή. Την αντίληψη που βάζει σαν πρώτη προτεραιότητα π.χ. να γίνει η απευθείας σύνδεση του αεροδρομίου με τις μεγάλες τουριστικές μονάδες, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την πρόληψη για την προστασία των χωραφιών και των ζώων από τις πλημμύρες.

Στην Καλαμάτα ζούμε χρόνια μια κατάσταση όπου πίσω από τις δαπανηρές αναπλάσεις στο κέντρο κρύβονται συνοικίες αφημένες στην τύχη τους, σχολικά κτίρια σαράβαλα, χείμαροι και αγωγοί ομβρίων ασυντήρητοι. Με ένα δήμο να χρηματοδοτεί και προωθεί καταναλωτικά καρναβάλια τύπου Λευκής Νύχτας και να δίνει ρεσιτάλ ματαιοδοξίας με τη διεκδίκηση της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας». Σε μια πόλη που έπρεπε να καταστραφούν περιουσίες και να χαθούν ζωές, για να φανεί η γύμνια και η αδιαφορία των αρχόντων της για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που καιρό τώρα είχαν διατυπωθεί έντονες προειδοποιήσεις. Έπρεπε να δούμε τη μόλυνση από τα σκουπίδια της Μαραθόλακας να καταλήγει στη θάλασσα, για να καταλάβουμε σε τι πήλινα πόδια στέκονται η τουριστική «βιτρίνα» που έχουν στήσει.

Φτάσαμε λοιπόν σήμερα να έχουν χαθεί ζωές, να έχουν καταστραφεί καλλιέργειες, κοπάδια, οικοσκευές, άνθρωποι να μην έχουν σπίτι να μείνουν. Υπεύθυνος γι’ αυτό δεν είναι απλά ο καιρός αλλά ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα που βάζει το κέρδος πάνω από την ίδια τη ζωή και την ισορροπημένη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Άμεσοι υπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια και οι Δήμοι που προωθούσαν σαν μονόδρομο τη συμμόρφωση σ’ αυτό το «δόγμα».

Φτάσαμε στο σημείο αυτοί που τόσα χρόνια προωθούσαν αυτό το αδιέξοδο μοντέλο «ανάπτυξης» να έρχονται τώρα να παίξουν και το ρόλο του σωτήρα και να μοιράζουν υποσχέσεις. Για πόσο υποκριτικό είναι αυτό ας ρωτήσουμε τους πληγέντες από παλαιότερες φυσικές καταστροφές που χρόνια περιμένουν μάτια  τις υποσχόμενες αποζημιώσεις. Τα αστεία χρηματικά ποσά που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια απέναντι σε μια τέτοια καταστροφή είναι πραγματική πρόκληση. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παίξουν με την αγωνία μας, ούτε να μας αποκοιμίζουν με μεγάλα λόγια.

Σήμερα λοιπόν, στην εποχή των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι η ζωή θα συνεχιστεί το ίδιο εύκολα για όλους, καθώς οι πληγέντες είναι κατά κύριο εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροί επαγγελματίες της πόλης, αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις ζημιές. Είναι ζήτημα άμεσης ανάγκης η οργή που νιώθουμε όλοι να γίνει οργανωμένη μαζική διεκδίκηση.

Καλούμε το λαό της Μεσσηνίας και των υπολοίπων περιοχών που πλήχθηκαν να οργανώσουν παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια και να διεκδικήσουν δυναμικά ό,τι είναι απαραίτητο για την άμεση ανακούφιση από τις ζημιές :

  • Άμεση 100% αποζημίωση για τις καταστροφές σε σπίτια, οικοσκευές, καλλιέργειες και ζώα από κρατικούς και περιφερειακούς πόρους, σε ρήξη με τις κατευθύνσεις και τους περιορισμούς της ΕΕ και των μνημονίων.
  • Απόδοση ευθυνών και καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τους μεγαλοκατασκευαστές για κακοτεχνίες και ελλιπή πρόληψη και μέτρα ασφαλείας.
  • Κεντρικός σχεδιασμός, άμεση εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών. Προτεραιότητα στην προστασία του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος, όχι στην αλόγιστη τσιμεντοποίηση για το κέρδος των λίγων.
  • Να υπάρξει άμεσα αλλαγή προσανατολισμού και ιεραρχήσεων των δήμων. Δε χρειαζόμαστε άλλες Λευκές Νύχτες και «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες», θέλουμε ζωή αξιοβίωτη και πραγματική ευημερία με δημόσιες δωρεάν υποδομές, μεταφορές, παιδεία, υγεία και πολιτισμό για όλο το λαό.
  • Να γίνει στροφή 180 μοιρών στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, με τη Μαραθόλακα είδαμε που οδηγούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές, ξέρουμε τι θα επιφέρει το θάψιμο των σύμμεικτων σκουπιδιών. Να ακυρωθεί τώρα η σύμβαση Περιφέρειας-ΤΕΡΝΑ. Διαλογή στην πηγή – ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση.

Ετούτη τη στιγμή προέχει να είμαστε όλοι κοντά σε κάθε συμπολίτη που έχει ανάγκη κάθε είδους βοήθεια. Να κατανοήσουμε επίσης ότι το να πάρει η ζωή τους κανονικούς της ρυθμούς είναι ζήτημα οργάνωσης και αγώνα.

 

Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.